Przepis na Wigilię sprzed 100 lat

 

Koniec roku to przede wszystkim Święta Bożego Narodzenia. Zapach choinki, blask lampek, atmosfera przygotowań i oczekiwanie na pierwszą gwiazdkę, a potem… Wigilia. Okres przedświąteczny rokrocznie wykorzystywany jest przez telewizję, prasę i portale internetowe do przypominania tradycji i podpowiadania jak przeżyć ten czas nie tyko pod względem duchowym, ale przede wszystkim kulinarnym. Nie inaczej sprawy wyglądały 100 lat temu, choć wtedy zajmowały się tym z różnych względów tylko gazety. ;)

I tak na przykład ukazująca się w zaborze austro-węgierskim – a co za tym idzie i w Białej i w Bielsku – „Gazeta Lwowska” w roku 1911 w poradniku dla oszczędnej gospodyni proponowała następujące warianty wieczerzy wigilijnej:

Wigilia zwykła: Zupa z ryb z łazankami, albo migdałowa. Łupacz w sosie chrzanowym albo sandacz z jajami i masłem. Karpie smażone. Kapusta czerwona duszona. Kompot z suszu. Łazanki z makiem i miodem, albo „kutia” z makiem i miodem. Owoce, pierniki i bakalie.

Wigilia wystawniejsza: Zupa z ryb, albo polewka winna. Zupa migdałowa (tradycyjna) Szczupak w majonezie, albo w auspiku, garnirowany, piklami i jajami, gotowanemi na twardo, sałatką ect. Sandacz z jajami siekanymi i masłem. Karpie smażone z sałatką z selerów i kartofli, albo z sałatką z czerwonej kapusty. Krem czekoladowy. Owoce, pierniki, ciasta i bakalie.

Jak widać, wiele z tych potraw wciąż króluje na naszych stołach. Karp i sałatka kartoflana na stałe wpisały się w tradycję polskich świąt i dziś już nikt nie wyobraża sobie bez nich wigilijnego stołu.

 

1

2

3

 




Gra mobilna do ściągnięcia tutaj Szlakiem czarnej ręki
Karta miejska

Aplikacja mobilna do ściągnięcia tutaj
Google Play iTunes Windows Phone
Stopka

Regionalny Program Operacyjny Województwa Śląskiego – realna odpowiedź na realne potrzeby. Nazwa projektu: Integracja branży turystycznej w celu wdrożenia innowacyjnych działań Turystyczna Inicjatywa Klastrowa Bielska-Białej. Beneficjent: Miasto Bielsko-Biała, Pl. Ratuszowy 1, 43-300 Bielsko-Biała. Projekt współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Śląskiego na lata 2007-2013. Całkowita wartość projektu: 935.007,46 PLN . Dofinansowanie ze środków EFRR w ramach RPO WSL na lata 2007-2013: 784.634,95 PLN. Informacje źródłowe na temat RPO WSL na lata 2007-2013 znajdują się na stronie www.rpo.slaskie.pl

 

Korzystanie z serwisu ułatwia wykorzystanie skrótów klawiaturowych.

Po stronie możesz poruszać się za pomocą przycisków:

* TAB (przejście do kolejnego odnośnika) lub
* SHIFT + TAB (przejście do poprzedniego odnośnika).

Szybki dostęp poprzez skróty:

* CTRL + 1 - Strona główna
* CTRL + 2 - O Bielsku-Białej
* CTRL + 3 - Turystyka
* CTRL + 4 - Sport
* CTRL + 5 - Kontakt